NP-Gruppens historia

Vår historia börjar en dag på 50-talet då en liten grabb såg ett par killar komma in med en dragkärra på hans innergård.

De lagade och lappade taket på pojkens fastighet; samtidigt bjöd de på en föreställning som den då tioårige Per-Ove Pettersson aldrig sett maken till. ”Poppe”, som branschen senare kom att kalla honom, hade fått sitt kall – han skulle bli plåtslagare.

Lyckans dag kom när han i sena tonåren började jobba på ett plåtslageri. Dessvärre dröjde det inte alltför länge innan det gick i konkurs. Men att ge upp drömmar har aldrig stått på Poppes att-göra-lista, så 1963 – drygt 20 år, nygift och med 2000 kronor på fickan – startade han eget plåtslageri. De första kunderna var villaägare i Danderyd, Täby och Djursholm. Några år senare fick Poppe chansen att lägga om taket på Salemkyrkan på Folkungagatan; det blev startskottet till ett långt samarbete med Fastighetsägarföreningen, och alla takjobb i Stockholms innerstad.

1980 tröttnade Poppe på att det inte fanns några bra plåtslagarmaskiner; de skavde bort färgen på plåten, och att falsa plåten för hand tog för lång tid – han konstruerade en egen dubbelfalsmaskin som han kort och gott döpte till ”M-82”. Poppe blev inte bara själv nöjd med resultatet – den blev så bra att den måste serietillverkas: konkurrenterna ville köpa den och branschförbundet belönade honom för hans innovation av en helt ny teknik och metod.

NP-Gruppen är fortfarande familjeägt och sedan 2000 är Patrik Pettersson Vd i företaget. Idag består arbetsstyrkan på NP-Gruppen av ca 40 medarbetare.

Poppe+maskin

Då: Per-Ove “Poppe” Pettersson i början på 80-talet,
stolt vid sin revolutionerande uppfinning:

dubbelfalsmaskinen “M-82”.

Poppe+barnbarn

Nu: Lika stolt med nästa generation plåtslagare
– barnbarnet Erik som precis är färdig med sin
ekonomiexamen, har precis börjat som
plåtslagarlärling på NP-Gruppen.